Νέα – FAQ

 • Γιατί να επιλέξω τη Δραματοθεραπευτική μέθοδο

  Αυτό που διαφοροποιεί τη δραματοθεραπευτική μέθοδο από άλλες μεθόδους ψυχοθεραπείας είναι ότι η συνεδρία δεν περιορίζεται μόνο στην ομιλία και το διάλογο. Ο θεραπευόμενος ενθαρρύνεται να αναλάβει δράση, να αποκτήσει έναν πιο ενεργητικό ρόλο και να πειραματιστεί με διαφορετικούς τρόπους έκφρασης και ύπαρξης στο χώρο. Υπό αυτήν την έννοια η Δραματοθεραπεία είναι η απολύτως ενδεδειγμένη ψυχοθεραπευτική μέθοδος για τους ανθρώπους που αισθάνονται να είναι αδρανοποιημένοι ή «κολλημένοι» σε μια κατάσταση και επιθυμούν να αναλάβουν δράση και να μετακινηθούν από το σημείο όπου βρίσκονται ψυχολογικά.

  Στη ζωή επικοινωνούμε όχι μόνο με το λόγο αλλά και με ήχους, χειρονομίες, εκφράσεις του προσώπου και με τη σωματικότητα. Συχνά είναι πιο εύκολο να εκφραστούμε ή να κατανοήσουμε μια δεδομένη κατάσταση ή συναίσθημα δείχνοντας το με κάποιο τρόπο πάρα εκφράζοντας το με λόγια. Η δραματοθεραπεία είναι μια ψυχοθεραπευτική μέθοδος κατά την οποία χρησιμοποιούνται όλες οι παραστατικές τέχνες. Αξιοποιούμε το νου και το σώμα με διαφορετικές τεχνικές και μέσα (όπως αφήγηση, αυτοσχεδιασμός, ζωγραφική, μουσική). Σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι η βελτιστοποίηση της ψυχικής υγείας μέσα από μια δημιουργική και κατά το δυνατόν ευχάριστη ή ακόμα και διασκεδαστική διαδικασία.

 • Σε ποιους απευθύνεται η Δραματοθεραπεία

  Η Δραματοθεραπεία απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να διερευνήσουν δημιουργικά τρόπους ανάπτυξης της προσωπικότητας και της ψυχικής υγείας τους αλλά και τρόπους αλλαγής σε τομείς που τους ενδιαφέρουν.

  Πρόκειται για μια μέθοδο ψυχοθεραπείας που αξιοποιεί μεταξύ άλλων τη μη λεκτική επικοινωνία η οποία επιτυγχάνεται μέσω της καλλιτεχνικής εκφρασης. Ως εκ τούτου μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική με ανθρώπους που δυσκολεύονται ή αποφεύγουν να εκφράσουν με λέξεις τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους. Επιπλέον μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με ανθρώπους που έχουν ιδιαίτερη ευφράδεια λόγου, ή την τάση να σκέφτονται πολύ με αποτέλεσμα να «κρύβονται» πίσω από τις λέξεις ή να «χάνονται» μέσα στις σκέψεις τους.

  Η Δραματοθεραπεία εφαρμόζεται σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς υγείας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό καθώς και σε σχολεία και μεγάλους οργανισμούς που ενδιαφέρονται για την προσωπική ανάπτυξη των μελών τους. Είναι μια μέθοδος με αποδεδειγμένα αποτελέσματα σε καταστάσεις όπως:

  ● Προσωπική Ανάπτυξη
  ● Αγχώδεις Διαταραχές και Διαχείριση Στρες
  ● Συναισθηματικές Διαταραχές
  ● Ψυχοσωματικά Συμπτώματα
  ● Φοβίες και Ιδεοψυχαναγκασμούς (O.C.D.)
  ● Μετατραυματικό Στρες (PTSD) από Ψυχολογική, Λεκτική, Σωματική Κακοποίηση ή άλλες τραυματικές εμπειρίες
  ● Διαταραχές Διατροφής
  ● Βελτίωση της Αυτοεκτίμησης και Ανάπτυξη Αυτοσεβασμού
  ● Βελτίωση των Διαπροσωπικών Σχέσεων
  ● Εκμάθηση Κοινωνικών Δεξιοτήτων

  Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ηλικίας ή άλλου είδους και δεν απαιτεί κανενός είδους ταλέντο σε οποιαδήποτε μορφή τέχνης. Είναι αποτελεσματική τόσο σε μικρά παιδιά (κλινική εμπειρία σε παιδιά από 3.5 ετών) και εφήβους με συναισθηματικές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς ή τραυματικές εμπειρίες, όσο και με ενηλίκους κάθε ηλικίας που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα. Επιπλέον η Δραματοθεραπεία απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να έρθει σε επαφή με το καλλιτεχνικό κομμάτι του εαυτού του που ίσως ποτέ δεν είχε την ευκαιρία να ανακαλύψει. Ο καθένας από εμάς είναι γεννημένος καλλιτέχνης εφόσον η ζωή είναι μια τέχνη από μόνη της.

 • Ποιοι είναι οι Στόχοι της Δραματοθεραπείας

  Στόχος της Δραματοθεραπείας είναι να αναπτύξει την υγιώς δημιουργική πλευρά του ατόμου, να του προτείνει τη διερεύνηση νέων τρόπων διαπραγμάτευσης των καταστάσεων στη ζωή του επιτυγχάνοντας την ψυχική και συναισθηματική του ισορροπία.

  Η μέθοδος αυτή δίνει στον άνθρωπο τη δυνατότητα

  ● να αντιμετωπίσει το άγχος που προκαλείται από στρεσογόνες καταστάσεις της καθημερινότητας
  ● να δουλέψει θεραπευτικά πάνω σε βαθιά και δύσκολα συναισθήματα, εσωτερικές συγκρούσεις και ψυχολογικά προβλήματα που δημιουργούν δυσκολίες στη ζωή του
  ● να κατανοήσει πως συνδέονται τα σωματικά συμπτώματα με τα συναισθήματά του
  ● να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του και την αίσθηση αυτοεκτίμησης
  ● να διερευνήσει δημιουργικά περαιτέρω τρόπους επικοινωνίας τόσο με τον εαυτό του όσο με και τους άλλους και να βελτιώσει τις διαπροσωπικές του σχέσεις
  ● να αναπτύξει περαιτέρω κοινωνική ευαισθητοποίηση και ενσυναίσθηση
  ● να ενισχύσει τη δημιουργική πλευρά του εαυτού του
  ● να αναπτύξει τα επιθυμητά για εκείνον κοινωνικά όρια μέσα στα οποία θα κινείται άνετα, κοινωνικές σχέσεις στις οποίες θα μπορεί να εκφραστεί και εμπιστοσύνη ότι θα μπορεί να αντεπεξέλθει στους κοινωνικούς ρόλους που θα επιλέξει
  ● να δημιουργήσει έναν προσωπικό εσωτερικό χώρο για χαλάρωση και παιχνίδι.

 • Πόσο Συχνά γίνονται οι συνεδρίες

  Πρόκειται για μια μέθοδο που εφαρμόζεται και λειτουργεί είτε αυτόνομα, είτε συμπληρωματικά με άλλες θεραπευτικές μεθόδους. Οι συνεδρίες γίνονται σε τακτά διαστήματα εβδομαδιαίας συχνότητας στα πλαίσια της Ψυχαναλυτικής Δραματοθεραπευτικής Προσέγγισης. Εφαρμόζεται είτε ατομικά είτε στα πλαίσια ομαδικής θεραπείαςΟι ατομικές συνεδρίες έχουν διάρκεια 60 λεπτά ενώ οι ομαδικές συνεδρίες (ομάδες όχι μεγαλύτερες από 8 άτομα) διαρκούν 120 λεπτά. Η θεραπεία μπορεί να είναι βραχύχρονη ή μακρόχρονη ανάλογα με τις ανάγκες του θεραπευόμενου. Η πρώτη συνάντηση είναι μια διαδικασία αξιολόγησης κατά την οποία μπορεί να συζητηθεί περαιτέρω η Δραματοθεραπευτική Μέθοδος αλλά και η διάρκεια της θεραπείας. Η ψυχαναλυτική προσέγγιση λειτουργεί πιο σωστά σε βάθος χρόνου, όμως στην κλινική μου εμπειρία έχουν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις βραχύχρονης θεραπείας με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Σαν γενικότερη πρακτική συστήνω την συμπλήρωση όχι λιγότερων από 12 συνεδρίες για να έχει η θεραπευτική διαδικασία μια ξεκάθαρη περίοδο αρχής, μέση και τέλος.

 • Ηθικά Ζητήματα- Αξιοπιστία – Ethical Considerations

  i)Η Δραματοθεραπεία είναι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδος ψυχοθεραπείας και είναι μια από τις 4 αναγνωρισμένες και διαπιστευμένες μεθόδους Ψυχοθεραπείας μέσω Τέχνης (οι άλλες 3 είναι η Μουσικοθεραπεία, η Εικαστική Ψυχοθεραπεία και η Χοροθεραπεία). Στη Μεγάλη Βρετανία – τόπος εξειδίκευσής μου και εργασίας ετών – οι Δραματοθεραπευτές απαιτείται να έχουν ολοκληρώσει Ανώτατη Εκπαίδευση Mεταπτυχιακού Eπιπέδου Σπουδών προκειμένου να μπορούν να εργαστούν τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα και να αναγνωριστούν από τον επίσημο δημόσιο φορέα επαγγελματιών Υγείας Health Professions Council (HPC). Κανένας ο οποίος δεν διαθέτει την αντίστοιχου επιπέδου εκπαίδευση και κλινική εμπειρία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τον τίτλο Δραματοθεραπευτής.

  ii)Η Ψυχοθεραπευτική Διαδικασία πραγματοποιείται μέσα από ένα πλαίσιο ασφάλειας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας. Όπως κάθε είδος ψυχοθεραπείας, έτσι και η Δραματοθεραπεία διέπεται από την Αρχή του Απορρήτου.

  Σε αυτήν τη λογική αλλά και με βάση την ψυχαναλυτική προσέγγιση του A.C.T. o ίδιος θεραπευτής καθ’ολη τη διάρκεια της θεραπείας κάποιου δεν θα αναλάβει να δουλέψει παράλληλα θεραπευτικά με άτομο του άμεσου περιβάλλοντος του θεραπευόμενου, προστατεύοντας έτσι τη θεραπευτική διαδικασία και τις έννοιες της εμπιστοσύνης και εχεμύθειας που ο καθένας δικαιούται να απολαμβάνει στο χώρο θεραπείας.

  *Άρση του απορρήτου και ενημέρωση οικείων προσώπων ή των αρμοδίων αρχών πραγματοποιείται μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχει κίνδυνος το άτομο να προβεί σε επικίνδυνες ενέργειες εναντίον του εαυτού του ή κάποιου άλλου ατόμου.

 • ΝΕΑ

  ...